parentesi 50

Het verhaal van Parentesi begint met de vroegtijdige dood van ontwerper Pio Manzù. Hij was een uniek talent, en uitvinder van de onsterfelijke FIAT 127. Castiglioni kende zijn werk, maar de twee hebben elkaar nooit ontmoet. Dankzij de weduwe van Manzu kreeg Castiglioni zijn tekeningen onder ogen, en één ervan trok zijn aandacht. Het was een cilindervormig blik met gleuven, dat licht uitstraalde en rustte op een stang die plafond en vloer met elkaar verbond: dankzij een schroef kon het een halve slag maken, en op en neer bewegen. Zo ontstond de Parentesi.

Parentesi is licht, betaalbaar en dynamisch. Flexibel en eigentijds, maar ook tijdloos omdat het een beroep doet op de collectieve verbeelding: de lichtbron is een eenvoudige lamp die 360 graden draait. Een lamp die doet denken aan de koplamp van een, jawel, auto.

Parentesi wordt geleverd in een 'naakte' verpakking, twee plastic omhulsels gemaakt in één enkele mal. “In 1965 gebruikte mijn vader dezelfde giettechniek om een promotiekoffer voor FIAT te maken”, zegt Giacomo, de zoon van Manzù. De transparantie van de verpakking verwijst dus naar de manier waarop Manzù de mechanische onderdelen van auto's op beurzen tentoonstelde: aan de muur, als kunstwerken.

Castiglioni koos ervoor om Parentesi's auteurschap te delen met zijn overleden collega. Een nobel gebaar dat respect voor ideeën bijbrengt in een wereld waar het daar vaak aan ontbreekt.

Voor de 50e verjaardag van Parentesi brengt Flos de lamp opnieuw uit in Turquoise en Signal Orange. Turquoise was Castiglioni dierbaar, hij gebruikte de kleur vaak in interieurs. Fel oranje was de kleur die Manzù gebruikte voor zijn prototypes. Zelfs de verpakking uit de jaren 1970 is opnieuw ontworpen en geïntroduceerd, samen met het ronde boekje, dat onder de voet van de lamp wordt geplaatst. Geen enkel detail gaat verloren.

Benieuwd naar deze nieuwe uitvoeringen? Kom dan een kijkje nemen in onze showroom.