het marmer van de Saarinen tafel

Het verhaal achter de marmeren Knoll Saarinen tafel.

In 1985 werd marmer toegevoegd aan de materiaaluitvoeringen van de Saarinen tafel, ontworpen door Eero Saarinen. Knoll gebruikt enkel AA Grade marmer, dat de hoogste kwalificatie krijgt op vlak van stevigheid en kwaliteit. Knoll laat het marmer steeds keuren door professionals, die naar de steengroeven gaan om het marmer te beoordelen. Zij selecteren alleen de beste 3 tot 10% van wat beschikbaar is.

Na de evaluatie wordt elk blok marmer, dat ongeveer 20 ton weegt, op een kar vervoerd en naar de fabriek gebracht. Daar worden de blokken, afhankelijk van de zeldzaamheid, in dunne platen gezaagd (tussen 2 en 3 centimeter dik). Dit proces kan tot 8 uur kan duren.

Elke plaat wordt vervolgens opnieuw gecontroleerd om de harmonie van het resulterende blad te garanderen. De steenhouwers gebruiken sjablonen die de verschillende vormen en maten van de bovenbladen weergeven.

Tijdens dit proces houden de steenhouwers zich aan strikte normen bij het onderzoeken van de adering, het patroon en de toegestane inkervingen. Deze en andere factoren bepalen niet alleen welke marmeren platen worden gekozen, maar bepalen ook de slijpvorm.

Bekwame ambachtslieden werken de tafelranden vervolgens met de hand af en verzachten eventuele onvolkomenheden. Nadat de stukken tijdens het fabricageproces met water zijn verzadigd, worden ze naar de droogkamer gestuurd, zodat zoveel mogelijk vocht kan verdampen voordat met het afwerkingsproces wordt gestart. Nadien worden de marmeren bladen gecoat om een duurzame afwerking te garanderen.

De bladen worden nadien bevestigd aan de typische Tulip voet, om zo hun plaats te vinden in een interieur.

Benieuwd naar de Saarinen tafel? Kom ze bezichtigen in onze showroom.