Eames Special Collection

Met de Eames Special Collection produceert Vitra – in nauwe samenwerking met het Eames Office – nieuwe versies van geselecteerde iconische stukken van Charles en Ray Eames.

In onze showroom te vinden: de Eames Elephant, de Eames House Bird en de Eames Wool Blanket, gelanceerd in nieuwe, herfstige kleuren. Te bestellen tot eind januari 2024, nadien te verkrijgen wat nog in voorraad is.

Eames Elephant (€ 1495)

In het begin van de jaren 40 hielden Charles en Ray Eames zich jarenlang bezig met de ontwikkeling van een techniek voor het buigen van driedimensionale vormen uit multiplex. Gaandeweg ontwierpen ze een reeks meubels en beelden. Van al die ontwerpen bleek de tweedelige olifant de grootste technische uitdaging omwille van de sterke meervoudige krommingen.

Eames House Bird (€ 319)

Charles en Ray Eames ontdekten de figuur van de vogel op een van hun vele reizen. Dit stuk Amerikaanse volkskunst werd erg gewaardeerd door het koppel, het staat ook in het midden van hun woonkamer in het legendarische Eames House in Californië. De Eames House Bird is een ingetogen maar tegelijk expressief object en een perfecte decoratieve aanvulling bij elk interieur. De Special Edition House Birds zijn verkrijgbaar in twee gebeitste houtvarianten: donkergroen en zachtroze.

Eames Wool Blanket (€ 489)

De 'Dot Pattern' werd gemaakt in 1947 voor een tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. Het patroon verwijst naar de abstracte schilderijen van Ray Eames uit de jaren 1930. De Eames Wool Blankets, verkrijgbaar in verschillende kleurtinten, zijn uiterst licht en voelen zacht aan. Voor de Special Edition Collection is de Eames Wool Blanket verkrijgbaar in de nieuwe kleur bordeaux.

Plywood Mobile (black € 149, bi-colour € 249)

De Plywood Mobiles, die in hun biomorfe vorm een duidelijke overeenkomst vertonen met Rays kunst en grafische werk, werden door het echtpaar aan het plafond van hun appartement in Los Angeles gehangen.