De Shell Chair

een klassieker van Hans J. Wegner

Hans J. Wegner’s Shell Chair, ook bekend als CH07, is een van de meest herkenbare ontwerpen van Wegner. De zachte lijnen van de stoel zorgen er voor dat de stoel ook wel eens ‘glimlachende stoel’ wordt genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan zijn originele vorm rond het zitgedeelte. Wegner toont op zijn eigen manier de mogelijkheden en uitdagingen die vasthangen aan hout, het materiaal waarmee hij de stoel ontwierp. Om de stoel met drie poten extra stabiliteit te gunnen, gebruikt hij dubbele gelaagdheid bij het hout, waardoor de stoel er dynamischer gaat uitzien, en de rugleuning extra ondersteuning krijgt. 

De Shell Chair in zijn prachtige details bekeken

 

 

De komst van gelaagd en voorgevormd hout als materiaal voor meubilair in de jaren ’30 creëerde de mogelijkheid om Shell Chairs te maken op de manier waarop we ze vandaag kennen. Eerste ontwerpers die hier gebruik van maakten waren onder andere de Finse designer Alvar Aalto en de Amerikaanse designers Charles en Ray Eames, bij wie Wegner veel inspiratie opdeed. 

Hans J. Wegner met enkele miniaturen van zijn stoelontwerpen, inclusief de Shell Chair. 

 

 

Toen Wegner zijn Shell Chair ontwierp, wou hij een silhouette ontwerpen die zijn visionaire minimalistische ideeën vervulde met een grote hoeveelheid comfort. In 1963 werd de Shell Chair die we vandaag kennen gelanceerd. Hij ontwikkelde een nieuwe soort Shell Chair, een stoel zonder armleuningen en met leunende houding. Een ontwerp dat overeen kwam met de internationale ideeën die toen van kracht waren. Zijn uitzonderlijke visie maakte Wegner een van de grootste meubelontwerpers van zijn tijd. Niet enkel in Denemarken, maar over heel de wereld. 

De Shell Chair in de jaren '60. 

 

 

Het kostte de stoel echter 35 jaar om door te breken. Dit lijkt vreemd, aangezien de stoel eerder al verschillende awards in de wacht sleepte. Knud Erik Hansen, CEO van Carl Hansen & Son getuigt over het grote succes van het ontwerp: “De Shell Chair is uniek op vlak van comfort én vorm, het is altijd al een van mijn favorieten geweest. De laatste jaren is de sculpturele klassieker bekender en bekender geworden, en ben ik blij dat meer en meer mensen de iconische Wegner stoel ontdekken. De internationale opkomst die we momenteel zien toont nog maar eens aan dat Wegner een echte visionaire ontwerper was. 

De Shell Chair komt perfect tot zijn recht in de meest uiteenlopende interieurs. 

 

 

De huidige Shell Chair is tegenwoordig verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en kleuren. U heeft dus een bijzonder ruime keuze.

Links de stoel in stof, rechts in leer.