cassina

90 jaar compromisloos designmeubilair

Pieter Van der Elst schopte het tot Area Manager Benelux bij Cassina. “Ze leggen de lat niet alleen hoog als het op hun producten aankomt, ook van hun mensen verwachten ze veel: je draagt als medewerker mee hun verhaal, belichaamt hun stijl, met een gerichte blik op de toekomst.”

Cassina heeft altijd al ingezet op onderzoek en innovatie. Technologische vernieuwing werd ook vroeger al gecombineerd met traditioneel vakmanschap. Voor het eerst werden belangrijke architecten en ontwerpers betrokken bij het ontwerp van meubilair. Sterker nog, ze werden aangemoedigd om nieuwe ontwerpen voor te stellen. Vandaag vertegenwoordigt het merk een nieuwe manier van leven, met het beste van hedendaags design in harmonie met ieder individueel ‘interieur’.

Van schrijnwerker tot pionier

Tijdens de eerste decennia is Cassina een familiebedrijf van schrijnwerkers. Wanneer de oudste van beide broers naar Milaan trekt en er in contact komt met onder andere Gio Ponti, één van de toparchitecten uit die periode, verandert alles. Zijn strategie van samenwerking met externe architecten leidt tot een enorme stijging in volume.

- Pieter: “Die vooruitstrevendheid heeft ze uiteindelijk groot gemaakt. Logisch dat Cassina in 1964 begon met de overname van de wereldwijde rechten om vier ontwerpen van het legendarische architectentrio Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand voor het eerst op industriële schaal te produceren. In de jaren die volgden, bracht de I Maestri Collectie de meest iconische meubels van de grootste architecten uit de twintigste eeuw samen: Gerrit T. Rietveld, Charles R. Mackintosh en Frank Lloyd Wright om er maar enkele te noemen. Ook nu nog werken vele bekende Italiaanse en internationale ontwerpers en architecten voor Cassina.”

De strategie vandaag

Vandaag maakt Cassina, samen met de merken Poltrona Frau en Cappellini, deel uit van de Poltrona Frau Group. In 2015 nam het de internationaal gerenommeerde ontwerpster Patricia Urquiola in huis als Art Director en blijft het bedrijf synoniem voor traditie, innovatie en cultuur. Niemand geeft een millimeter toe op de keuze van materialen of op de kostprijs van vakmanschap.

- Pieter: “Dit maakt Cassina pionier in haar vakgebied op de wereldmarkt en schenkt het de status van cultmerk. Iconische designconcepten de kans geven om uit te groeien tot de designklassiekers van de toekomst, zelfs wanneer dat uit puur economisch standpunt misschien minder interessant lijkt… die koppige eigenheid is haar keurmerk.”

Achter elk product schuilt een verhaal

- Pieter: “In de eerste plaats maakt Cassina sofa’s, dat is en blijft de kernactiviteit. Natuurlijk vullen ze die aan met andere stukken zoals tafels, stoelen en wandmeubilair. Het verhaal achter elk meubelstuk maakt het verschil. Lees je de biografie van de ontwerper en het verhaal achter het meubel, dan begrijp je wat je ziet en voelt in je interieur.

Precies daar is een belangrijke taak weggelegd voor de partners waarmee Cassina samenwerkt. Oosterlinck in Wetteren is een prachtig voorbeeld van de bezieling die Cassina zoekt in een partnerschap.

Zaakvoerders Griet en Peter ademen dezelfde zin voor cultuur en toewijding in en uit. Ze kennen hun producten als geen ander en geven het unieke verhaal achter elk stuk mee met de klant. Niet gedreven door commerciële waarden maar wel door meerwaarde, leveren ze écht advies op maat.”