Avio Sofa System

by Knoll

Avio, ontworpen door Piero Lissoni, is de nieuwe hedendaagse en veelzijdige zetel die goed gebruik maakt van elke soort ruimte. Het is ideaal voor mensen die van compact elegant design houden, wat een bijdrage levert aan een comfortabele levensstijl. 

Avio is ontworpen met een ondersteunende structuur: een stalen frame met ‘vingers’ die de zetelkussens, rugleuning en tafel ondersteunen.  De zetel komt in verschillende formaten: een tweezit en driezit, met of zonder L-vormige tafel. Deze zijn beschikbaar in verschillende materialen en kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden: rusten, lezen, muziek luisteren, slapen, films kijken, aperitieven en ga zo maar verder. 

“Dit is echt een industrieel project dat erg complex in elkaar zit,” zegt de designer van de zetel, “ het is gebaseerd op een constructie van stalen balken die door verschillende haken diverse delen ondersteunt: de kussens van de zetel worden aanschouwd als platformen, maar ondersteunen eveneens oppervlaktes die uit verschillende materialen bestaan. In de praktijk is het een product dat het idee van gestoffeerde meubels verandert, de vorm aanneemt van een technologisch en esthetisch alfabet en deze samen neemt in verschillende composities voor verschillende behoeftes.”

Modulair en lineair, met een lichte structuur die perfect past in verschillende settings en ruimtes. Avio is gedreven door onderzoek van esthetisch design, met een vakkundige balancering tussen ruimtelijke relaties en proporties. De nieuwe zetel combineert functionaliteit en een esthetisch evenwicht, spelend met het contrast tussen de lichtheid van het slimme structurele kader en het volume van de omvangrijke zetels. Het is een contrast, opgelost in de harmonie van een ideale zetel voor thuis, trouw aan de filosofie van Florence Knoll. 

“Mijn referentiepunten,” gaat Lissoni verder, “zijn Mies van der Rohe, Eero Saarinen en Florence Knoll. Namen die erg belangrijk zijn voor iedereen die in de designwereld werkt. Toch denk ik niet dat we ons moeten verstoppen in de schaduw van de grote ontwerpers: je moet altijd een balans vinden met de hedendaagse wereld, zonder komaf te maken met de waarde die we benaderen in de toekomst.”