Artek

Kunst + technologie

De oprichters van Artek zijn niemand minder dan architect Alvar Aalto en echtgenote Aino. Samen met kunstpromotor Maire Gullichsen en kunsthistoricus Nils-Gustav Hahl ontstond er het idee om meubelen te verkopen en daarmee een moderne cultuur van wonen te promoten via tentoonstellingen en andere educatieve middelen.

Artek staat voor een samensmelting van kunst en technologie. Het gebruik van hout was voor deze Finse designers een zekere evidentie omwille van hun bosrijke omgeving. De ontwerpen werden tot de essentie uitgepuurd en moesten functionele standaarden worden die in massaproductie vervaardigd konden worden.

Puurheid, functionaliteit en eenvoud kenmerken dan ook de volledige Artek collectie.

Tot op vandaag heeft Artek een sterke invloed op de interieurs en zelfs de cultuur van Finland. Het merk mag je dan ook gerust zien als een belangrijk stuk Fins cultureel erfgoed.

De oorspronkelijke basiscollecties blijven de kern van het merk. Maar daarnaast hebben ontwerpen van andere designers zoals Tapiovaara, Tapio Wirkkala, Eero Aarnio en Yrjo Kukkapuro de portfolio verrijkt. En het merk blijft innoveren met werk van Shigeru Ban, Enzo Mari, Helle Jongerius, ERwan Bouroullec,...

80 jaar na de oprichting blijft Artek bijzonder innoverend.