60 jaar Superleggera

het design icoon van Gio Ponti

De Superleggera werd ontworpen door Gio Ponti, een Italiaanse ontwerper en architect die leefde in de vorige eeuw. Hij beschouwde de stoel als één van zijn meesterwerken, samen met de Pirelli toren in Milaan en de Concattredale Gran Madre di Dio van Taranto.

In 1957 begon Cassina met het produceren van de stoel en is daar sindsdien niet mee gestopt. Superleggera is Italiaans voor ‘super lichtgewicht’, een goede benaming, aangezien de stoel maar 1,7 kilo weegt. De stoel is een succes geworden dankzij de goede samenwerking tussen designer en getalenteerd vaklui. 

Ponti was werkzaam bij Cassina voor maar liefst 16 jaar. Hij werkte nauw samen met Cesare Cassina, de zaakvoerder van het bedrijf. Beide hadden een gemeenschappelijke interesse voor experiment en onderzoek, wat leidde tot het ontstaan van een innovatief productmodel voor de meubelindustrie. Het eerste ontwerp voor Cassina, de Leggerastoel die in 1951 op de markt kwam, was de basis voor de huidige Superleggera die er 6 jaar later kwam. 

Elke model dat deel uitmaakt van het historische archief van Cassina werd genummerd naar de volgorde waarmee ze in de catalogus van Cassina figureerden. De originele Superleggera kreeg het nummer 699 mee; een nummer dat nog steeds vermeld wordt wanneer we spreken over de iconische stoel. 

Het historisch archief bevat veel ontwerpen van Gio Ponti. De collectie bevat vooral stoelen en fauteuils, die ontwikkeld werden voor tentoonstellingen, cruiseschepen en publieke en private ruimtes. De ontwerpen beschikken allemaal over dezelfde eigenschappen en streven eveneens naar moderniteit. 

‘Medamade’ is een geregistreerd merk, dat de kwaliteit en de uniciteit van Cassina’s productie garandeert. De naam komt van Meda, het kloppend hart van de fabriek van Brianza in Noord-Italië. De productie van het icoon is een combinatie van de meest moderne en gesofisticeerde machines en het precieze handwerk van de ambachtslui, aanwezig in ieder onderdeel van de productie. Zowel de machines als het handwerk gebeuren in dezelfde werkpost. Dit heeft alles te maken met de nauwkeurigheid en de verbindingen die een enorme vaardigheid vergen en verantwoordelijk zijn voor de stevigheid van het stoelkader.

links: Superleggera, limited edition door Bertjan Pot; rechts: Superleggera met gekleurd zitvlak

 

Het klassieke model is te verkrijgen in natuurlijke of donkergetinte es. Er zijn versies te verkrijgen uit de jaren ’50  met een gekleurd zitvlak, maar ook hedendaagse speciale uitgaves zijn verkrijgbaar. De zwart/wit stoel werd nooit eerder geproduceerd en werd ontworpen voor tentoonstellingen. Voor de 60ste verjaardag van de Superleggera stelt Cassina een nieuwe gelimiteerde editie voor van 60 exemplaren met een rood gekleurd frame en gestoffeerde zitting in een Boxblocks-stof van de Nederlandse kunstenaar Bertjan Pot.