blik op kunst en natuur

Gerco De Ruijters fascinatie met landschappen

Foto’s nemen we allemaal. Onze tablets en smartphones zijn uitgerust met behoorlijk kwalitatieve lenzen om ons dagelijks geluk mee vast te leggen. Waardevol voor wie ervan houdt, maar mijlenver van wat fotografie als kunst beoogt. Beelden die zich in de handen van kunstenaar Gerco De Ruijter gewillig laten kneden tot een ander doel. Dat van verwondering, bewondering en inspiratie.

Waar haal je de liefde voor landschappen vandaan?

- Gerco De Ruijter: “Ik ben opgegroeid met natuurexcursies. Mijn vader was bioloog en we brachten heel veel tijd samen buiten door. Na de middelbare school ging ik fotografie studeren in Den Haag maar ik maakte die studies niet af. Er volgde een omweg via beeldende kunsten in Rotterdam tot ik besefte dat fotografie toch m’n grote liefde was. Eind jaren tachtig viel m’n oog op een boek over camera’s die bevestigd waren aan vliegers. Ik kocht het en was zelf helemaal verkocht. Dat was de start van mijn fascinatie om het landschap vanuit de lucht te bekijken en met die beelden mensen te prikkelen.”

 

Hoe ga je vandaag te werk om je beelden te maken?

- Gerco De Ruijter: “Ik ontwerp en vervaardig mijn windvliegers zelf. Daaraan bevestig ik mijn camera en de wind doet de rest! De beelden die ik zo verzamel, zijn het startpunt van een kunstwerk. Ik hou niet van drones: ze maken te veel lawaai voor mijn creatieve geest. Ik wil en moet in alle rust in het landschap staan, de natuur voelen en van daaruit werken. Mijn kunstwerken ontstaan echt ter plaatse.”

Hoe kijken mensen naar je kunstwerken?

- Gerco De Ruijter: “Ik zoek abstractie in een bepaald landschap en creëer vervolgens een kunstwerk dat je uitdaagt: je weet niet voor de volle honderd procent zeker waar je naar kijkt. Dat maakt het tegelijk abstract en herkenbaar. Kijk je eerst naar compositie en textuur en daarna naar het werkelijke landschap of omgekeerd… die keuze is aan jou.”

 

Hoe is je collectie bij interieurzaak Oosterlinck terecht gekomen?

- Gerco De Ruijter: “De zaakvoerders hadden over mij gelezen in H-ART, het Belgische tijdschrift voor hedendaagse kunst. Toen we elkaar wat later ontmoetten op een tentoonstelling in Rotterdam, ging de bal aan het rollen. Ik werd geraakt door hun stijlvolle zaak, hun goede smaak en hun uitzonderlijke vriendelijkheid. We werken heel leuk samen en soms krijg ik zelfs een foto doorgestuurd van het interieur waar m’n werk het plaatje doet kloppen. Heerlijk is dat! Bij Wooninrichting Oosterlinck kennen en voelen ze de subtiele verhouding tussen interieur en kunst. Meer nog, ze krijgen het vertrouwen van hun klanten om daarover onderbouwd advies te verlenen.”

“Als kunstenaar verwerf je nooit een blijvende status. Je moet creatief blijven en mee-evolueren met de technologie„

Wat staat er in de nabije toekomst te gebeuren en waar droom je nog van?

- Gerco De Ruijter: “Dromen heb ik bij de vleet, al ben ik vooral dankbaar en tevreden met hoe het nu al gaat hoor. Ik maak ook films en zou graag bij Wooninrichting Oosterlinck eens een film- en ontmoetingsavond organiseren. Een nieuw boek uitbrengen staat ook op m’n verlanglijstje. Ik wil absoluut eens naar Japan om daar beelden te gaan verzamelen. Met die van Almería, Spanje, ga ik de komende tijd vast een nieuwe serie maken. Maar het is en blijft een creatief proces en dat laat zich niet dwingen in een tijdskader. Gelukkig maar.”